touchΗ φυσικοθεραπεία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια που μπορεί και επεμβαίνει σχεδόν παντού και η νευροεπιστήμη είναι ένα από αυτά. Humunculus ή αλλιώς little man ή στα Ελληνικά “εικονικό σώμα”. Βρίσκεται στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα σε μια περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού (αυτό που ξέρετε όλοι και φαίνεται σαν λαβύρινθος).

Είναι μια δέσμη από νευρώνες στον αισθητικό φλοιό και λειτουργεί σαν ένας αισθητικοκινητικός χάρτης. Θα παρατηρήσατε από την εικόνα ότι κάποια σημεία είναι μεγεθυμένα, όπως το πρόσωπο η γλώσσα και οι παλάμες.

Κάποια άλλα σημεία όμως είναι μικρά, όπως ο αυχένας και η μέση. Αυτό μας δείχνει στην ουσία πόσο “αισθάνεται” ο εγκέφαλος μας αυτά τα σημεία και για αυτό αντιπροσωπεύουν είτε μεγάλο μέρος του σώματος είτε μικρό.

Θα αναρωτιέστε: “Και γιατί με ενδιαφέρει εμένα αυτό νευροχειρουργός είμαι;”. Μπορεί να μην είστε νευροχειρουργός αλλά αν καταλάβετε πως λειτουργεί ο πόνος και πως συμπεριφέρεται ο εγκέφαλος σε διάφορα ερεθίσματα, τότε ίσως να πονάτε λιγότερο!

πόνος
Κάποιοι δεν πονάνε το ίδιο, έχετε αναρωτηθεί γιατί;

Μια μικρή παρένθεση να εξηγήσουμε πως λειτουργεί ο πόνος.

Ο πόνος είναι ένα υποκειμενικό συναίσθημα.

Το μέγεθος του έχει να κάνει με το πως κάποιος αντιλαμβάνεται τον πόνο, τις εμπειρίες που είχε στην ζωή του σε σχέση με τον πόνο κτλ. Όταν το σώμα μας αντιλαμβάνεται έναν κίνδυνο στέλνει σήμα στον εγκέφαλο και αυτός αποφασίζει πόσο θα πονέσει. Για παράδειγμα κάποιος πονάει για πολύ καιρό. Το σώμα του έχει αποκτήσει μια ικανότητα ή αν θέλετε έχει κάνει μια προσαρμογή ώστε να διευκολύνει τα σήματα του πόνου να “ταξιδεύουν” πιο εύκολα (ascending facilitation). Το σώμα μας όμως πέρα από την ικανότητα που έχει για να μεγεθύνει τον πόνο, έχει και ικανότητα να τον μειώνει η να τον εξαφανίζει εντελώς (descending inhibition) με φυσικούς μηχανισμούς χωρίς την ανάγκη για φάρμακα!

[blockquote align=”center” animation=”fadeInUp”]Το μέγεθος ενός τραυματισμού δεν αντιπροσωπεύει το μέγεθος του πόνου.[/blockquote]

Σκεφτείτε ότι περπατάτε ξυπόλητοι και πατάτε μια καρφίτσα…ΑΟΥΤΣ.. θα πονέσατε πολύ. Σκεφτείτε τώρα ότι είστε στην ζούγκλα και σας κυνηγάει ένα λιοντάρι. Eνώ τρέχετε να γλυτώσετε πατάτε μια καρφίτσα. Πιθανόν δεν θα πονέσετε καθόλου γιατί το σώμα σας έχει θέσει άλλη προτεραιότητα (να γλυτώσετε από το λιοντάρι) και δεν θα ήθελε μια καρφίτσα να σταθεί εμπόδιο.

pain_virtual_body

Κλείνουμε την παρένθεση και επιστρέφουμε στο εικονικό σώμα. Αυτό που έχει παρατηρηθεί από τους επιστήμονες είναι ότι τα σημεία που είναι μικρότερα, στο εικονικό μας σώμα, έχουν την τάση να πονάνε για περισσότερο διάστημα και να “χρονίζουν”. Πιθανολογείται ότι τα σημεία αυτά με κάποιο τρόπο “σβήνουν” η “θολώνουν” με αποτέλεσμα η εικόνα να μην είναι ευκρινής.

Η θεραπεία του πόνου μπορεί να αυξήσει την “ευκρίνεια” σε αυτές τις περιοχές ανανεώνοντας το εικονικό μας σώμα.

Εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την αντίληψη για τον πόνο, αλλάζοντας το νόημα και το περιέχομενο του.

Μάθετε περισσότερα για τον πόνο

[blockquote align=”center” cite=”Dr. Lorimer Moseley” animation=”fadeInUp”]Όταν τρίβετε το δέρμα σας, μετακινείτε ιστούς και στέλνετε χρήσιμα ερεθίσματα προς τον εγκέφαλο. Έτσι, η κίνηση και η επαφή είναι χρήσιμα εργαλεία για να ανανεώσετε το εικονικό σας σώμα.[/blockquote]